Fysikaaliset hoidot

Cryo-kylmäpuhallus

Kylmähoitoa käytetään fysioterapiassa erityisesti helpottamaan kipua, turvotusta ja mahdollisesti lievittämään hoidettavan alueen tulehdusreaktiota. Kylmää voidaan käyttää lyhytkestoisena myös rentouttamaan lihasta ennen venyttelyä. Kylmähoito Cryo-laitteella suoritetaan puhaltamalla n. -30 asteista kylmää ilmaa pyörivin liikkein hoidettavalle alueelle muutaman minuutin ajan. Kylmäpuhalluksen etuna on nopea hoitovaikutus, kylmän jakautuminen tasaisesti ja tarkasti haluttuun kohtaan. Reumaattisissa tulehduksissa moni kokee cryo-hoidon erityisen hyväksi kipua ja tulehdusta lievittäväksi hoidoksi.

Lympha Touch

Lympha Touch on Suomessa kehitetty laitehoito, joka perustuu kudoksissa aikaansaatuun alipaineeseen ja sen käyttötarkoitukset ovat moninaisia. Hoito sopii hyvin herkkäihoisille ja kivuliaillekin kudoksille ja hoitoa voidaan käyttää myös esimerkiksi erilaisten urheiluvammojen hoidossa. Hoidossa tavoitteena on aineenvaihdunnan lisääntyminen, kudosten liikkumisen ja liukumisen edistäminen, fibroottisen kudoksen ja arpikudoksen pehmeneminen sekä turvotuksen hoito. Asiakkaat usein kokevat hoidon hyvin kevyeksi, tehokkaaksi ja rentouttavaksi.

Ultraääni, US

Ultraääni on syvälämpöhoito, jolla lämpövaikutus saadaan syvemmälle kudoksiin kuin esim. lämpöpakkauksilla. Ultraäänihoidossa kudokseen johdetaan väliaineen tai veden välityksellä mekaanista nopeaa värähtelyä, joka muodostaa ääniaaltoja. Tämä saa kudosten aineenvaihdunnan ja verenkierron paranemaan, sekä tarvittaessa nostaa kudosten lämpötilaa. Ultraäänihoitoa voidaan antaa joko sykkivänä tai jatkuvana riippuen hoidettavasta alueesta tai vaivan asteesta. Ultraäänihoito helpottaa myös kipua ja lihasjännitystä.

Sähkökipuhoito, TNS

TNS, eli transkutaaninen elektroninen hermostimulaatio, on parhaiten tunnettu sähköisistä kivunhoitomenetelmistä. TNS on laajalti käytetty ja sen vaikuttavuudesta on runsaasti tutkimustuloksia. Sähköhoidon käyttötarkoitus on yleisimmin kroonisen tai akuutin kivun hoito.

TNS-hoito toteutetaan käytännössä asettelemalla iholle elektrodeja, joko esim. hermon kulkusuunnan mukaisesti tai paikallisesti kipualueelle tai sitä kiertäen. TNS-hoidossa käytettävä virta on turvallista ja sen käyttöön liittyy vain vähän vasta-aiheita. TNS-hoitoa annetaan esim. nivelrikkokipuun, selkäkipuihin, iskiaskipuun ja muihin hermosärkyihin, päänsärkyyn, niska-hartiakipuihin, jne.

Parafiini

Parafiinihoito on käsien pintalämpöhoito, jota käytetään mm. kivuliaiden sormien ja kämmenten alueen hoidossa. Hoidossa käsiä kastetaan noin 50-55 asteiseen parafiinimassaan, joka muodostaa kämmenen pinnalle lämmittävän kalvon. Kalvon annetaan olla paikallaan noin 15-30min. Parafiinihoito yhdistetään usein muuhun käden alueen fysioterapiaan. Hoidon tavoitteena on kämmenten ja sormien alueen parempi liikkuvuus, aineenvaihdunta,verenkierto sekä kivunhoito.